در پانزدهمین رویداد فیناپ چه گذشت؟
در این پست برخی از نکات مطرح شده در پانزدهمین رویداد فیناپ با موضوع اینشورتک رو منعکس میکنم. این پست برگرفته از توییتهائیه که در این رشتهتوییت و در حین برگزاری با اکانت توییتر فیناپ زدم.
تیم لطیف، حامد شیدائیان، حسین حسینی، مهدی صارمی، یونس مظلومی، ستار هاشمی، علیرضا ماهیار و حمیدرضا نورعلیزاده سخنرانان این رویداد بودند که در تاریخ ۲۰ خرداد ۱۴۰۰ برگزار شد. همچنین حامد ولیپوری، محمود کریمی، مهدی ایمانیمهر، حامد عابدینی، رسول قربانی در پنلی با عنوان «تحول دیجیتال در صنعت بیمه؛ ضرورت یا مد روز؟» به بحث و گفتگو پرداختند.
تیم لطیف (رئیس هیئت مدیره ازکی و بیمیتو)
عنوان سخنرانی: ما و یک میلیون مشتری؛ چالشهای صنعت بیمه از نگاه مشتریان یک استارت آپ
- در خرید آنلاین بیمه، فرآیند خرید بیمهها از ۹۰ دقیقه به ۱۰ دقیقه رسیده و شما میتونید فقط با وارد کردن پلاکتون از هر بیمه ایرانی که تمایل دارید خرید کنید.
- خرید آنلاین بیمه در ایران هنوز ۲ تا ۳ درصد کل بازار بیمه است و ما از قانونگذاران تقاضا داریم که این فرآیند رو تسهیل کنند.
- دسترسی آنلاین به مشتری، مارکتینگ و تحلیل دادهها از جمله ارزشهاییه که ازکی و بیمیتو برای شرکتهای بیمه ایرانی خلق کرده.
- شفافیت قیمتگذاری، صدور سریع بیمهنامه، تنوع خدمات و محصولات و کاهش پیچیدگی دریافت خسارت از جمله ارزشهاییه که ازکی و بیمیتو برای مردم ایجاد کرده.
- چابک نبودن شرکتهای بیمهای در توسعه زیرساختهای تکنولوژیک، مشکلات قانونگذاری و تنوع پایین محصولات بیمهای از جمله مشکلات و موانع آنلاین شدن صنعت بیمه در ایرانه.
حامد شیدائیان (بنیان گذار و رئیس هیئت مدیره ذهن چابک)
عنوان سخنرانی: اکوسیستم باز و اقتصاد API در صنعت بیمه
- هاروارد بیزنس ریویو در سال ۲۰۱۵ در مقالهای نوشت که حدود ۶۰درصد درآمد شرکتی مانند Salesforce از درآمد ارائه API هست.
- اگه توی یه سوپراپلیکیشن میتونید از سرویسهای مختلف مانند گرفتن بلیط، خرید غذا و … که شرکتهای مختلف ارائه میکنند استفاده کنید به این دلیله که این اپلیکیشن میتونه از طریق API با سرویسهای مختلف در ارتباط باشه.
- استفاده داخلی سازمان از API بین سرویسهای مختلف، استفاده از API برای ارتباط گرفتن با پارتنرهای تجاری و عمومی کردن API و دسترسی دادن به همه برنامهنویسان از جمله انواع استفاده از این تکنولوژی در دنیاست.
- استفاده از Open API در صنعت بانکی خیلی به رشد آنلاین شدن صنعت بانکداری کمک کرد اما در صنعت بیمه هنوز ضعیف هستیم. بیمهها میتونند دادهها یا خدمات خودشون رو در غالب Open API در اختیار سایر شرکتها یا برنامهنویسان قرار بدن.
- امکان تبادل خدمات و دادهها بین شرکتهای مختلف (مانند اپراتورها) و بیمهها از طریق API میتونه به رشد دوطرفه این شرکتها کمک کنه. به عنوان مثال یک استارتاپ گردشگری میتونه با دریافت API از شرکتهای بیمهای، بیمه سفر صادر کنه.
- ارایه API فقط ارائه یه سرویس فنی نیست بلکه باید به مسائلی بیزنسی مانند ارزش پیشنهادی، بیزنس مدل، تعیین نیچ و … هم توجه کرد. بعد از توجه به این مسائل باید سراغ معماری فنی و پیادهسازی API بریم.
حسین حسینی (قائم مقام مدیرعامل بیمه دانا)
عنوان سخنرانی: توسعه کسب وکار دیجیتال مبتنی بر بازاریابی فردی
- در سال ۹۹، تقریبا ۶۵درصد بیمهنامهها در زمینه خودرو و درمان بوده که البته دلیل صدور بالای بیمه شخصثالث اجباری بودنشه.
- اگه ما در صنعت بیمه مشاغل مختلف رو بشناسیم و بتونیم پوششهای مختلفی رو براشون تعریف کنیم و اونا هم خدمات ما رو بشناسند تنوع بیشتری در خدمات بیمهای خواهیم داشت. در حال حاضر نظام سازمانمحور در صنعت بیمه فضای سنتی بیمه رو حفظ کرده.
- صنعت بیمه باید از شکل «ساختار-محور» به نوع جدید «کسبوکار-محور» تغییر جهت بده و باید بر اساس نیاز کسبوکارها ابزارها و خدمات جدید توسعه بدیم.
- در حوزه بیمههای زندگی حدود ۱۵درصد سهم بازار رو بیمه دانا در اختیار داره اما فرآیندهای دستوپاگیر مانع از این شده که مردم بیشتر از این نوع بیمه استفاده کنند.
- اگه بتونیم در بستر فناوری مسیر دریافت خدمات بیمهای رو کوتاه کنیم مردم رضایت بیشتری خواهند داشت و افزایش فروش اتفاق میوفته. هوشمندسازی دریافت مدارک از مشتریان یکی از کارهاییه که شرکتهای بیمهای میتونند در مسیر دیجیتال شدن انجام بدن.
مهدی صارمی (بنیانگذار استارتاپ لیتیوم)
عنوان سخنرانی: خودکارسازی فرآیندها
- دیتافیکیشن به معنای انجام هر کاری برای دیجیتال کردن دادههاست و بعد از این میتونیم فرآیندها رو در صنعت بیمه اتومات کنیم.
- مایندست پروداکتی باید عوض بشه و به جای تمرکز بر پروداکت باید بر مشتری تمرکز کنیم. نکته بعدی اینکه لازم نیست همه چی رو خودمون توسعه بدیم و میتونیم با APIها از کمک دیگران استفاده کنیم. در نهایت باید یه فرهنگ بسازیم.
- خودکارسازی فرآیندها تا ۳۰درصد ظرفیتهای سازمان رو آزاد میکنه. علاوهبراین، میتونیم جاهایی که مشتری دچار مشکل شده رو شناسایی کنیم.
- صنعت بیمه با این چالش مواجه هست که ورود دادهها از منابع مختلف و بهصورت دستیه. علاوهبراین، تحول دیجیتال باعث حذف شدن آدمها در فرآیندهای دیجیتال میشه و ممکنه بحران منابع انسانی ایجاد کنه.
- برای شروع پیادهسازی خودکارسازی فرآیندها باید اول فرآیندها و حجمشون رو شناسایی کنیم. علاوه بر این باید ببینیم که Rule-based هستند یا نیاز به تشخیص انسانی دارند.
یونس مظلومی (مدیرعامل بیمه تعاون)
عنوان سخنرانی: عملیات غیرممکن؛ تحول در ساختار مدلهای کسب و کار در صنعت بیمه
- شرکتهای بیمهای دنیا دارند از Omni-channel و کانالهای مختلف دیجیتال در کنار فعالیتهای سنتی بازاریابی استفاده میکنند.
- اینشورتکها ازنظر سرمایهگذاری حداقل دو سال از بقیه فینتکها عقبترند و جذب سرمایه کمتری در دنیا داشتند.
- اینشورتکها از لحاظ تعداد نصب اپلیکیشن و بازدید از سایت نسبت به اپلیکیشنهای پرداخت و سایر فینتکها عقبترند. البته این فاصله داره کمتر میشه مخصوصا مساله کرونا تونسته سرعت استفاده از اینشورتک رو افزایش بده.
- هنوز سرمایهگذاری بر روی اینشورتکها در دنیا در حال افزایشه. در سالهای آینده استفاده از اینشورتک در صنعت بیمه اجتنابناپذیر میشه. هوش مصنوعی، کلاندادهها، اینترنت اشیا، و … از جمله تکنولوژیهاییه که در اینشورتک استفاده میشه.
- مشاوره و پیشنهاد، تحلیل ریسک، بازاریابی، توزیع و انتخاب، صدور، مدیریت قرارداد، پشتیبانی، خسارت، زیرساخت از جمله خدمات ارائهشده توسط اینشورتکها در دنیاست.
- شرکتهایی در آمریکا، چین، آلمان، فرانسه، انگلستان و هند به ترتیب بیشترین جذب سرمایه در اینشورتک رو داشتند.
- اینشورتکهای Trov Advize Codius Zubi Sure Timble Pikl Leminade Buckle Zego از جمله شرکتهای موفق ارائهدهنده خدمات تکنولوژی بیمهای در دنیا هستند.
ستار هاشمی (معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات)
عنوان سخنرانی: اثرات متقابل فناوریهای نوین و صنعت بیمه
- طبق آمار کمتر از ۶۰درصد مشتریان بیمه از خدماتی که میگیرند رضایت دارند. علاوهبراین، از ۱۰ شرکت بیمه ۹تاشون گفتند که زیرساختهای فناوری، مانع از توسعه پورتفوشون شده.
- بازار بیمه حجم قابلتوجهی داره و خیلیها معتقدند که در ۳ تا ۵ سال آینده توجه به اینشورتک رو به افزایش خواهد بود. کشورهای آلمان، فرانسه و انگلستان به صورت جدی به اینشورتک توجه دارند.
- فناوری مخابراتی 5G میتونه بستر مناسبی برای توسعه سایر فناوریهای دیگه از جمله اینشورتک بشه. بهعنوان مثال جراحی از راه دور نیاز به بستر فناورانهای مثل 5G داره. علاوهبراین، این بستر به Scaleشدن استارتاپها کمک میکنه.
- دادههای ساختیافته و غیرساختیافته دو نوع از داده است. برای فعال کردن همه ظرفیت دادهها نیاز به دادههای ساختیافته داریم.
- اگر قراره که فردی مثل هاشمی رو بیمه کنیم باید دادههای تجمیعشده احساسی، رفتاری، شبکههای اجتماعی و ... مرتبط با این فرد رو داشته باشیم تا بتونیم Cognitive Insurance رو پیادهسازی کنیم و فرآیند شخصیسازی رو انجام بدیم.
علیرضا ماهیار (مشاور حوزه فناوری و نوآوری)
عنوان سخنرانی: دو اقیانوسی که به هم می رسند؛ تعامل ولثتکها با اینشورتکها
- ارتباط بین «دارایی» و «بیمه» از مواردیه که میتونه برای ورود به حوزه اینشورتک ارزشآفرین باشه. در حال حاضر، اینشورتکهای ایرانی بیشتر در حوزه فروش بیمه فعالاند.
- باید مرزهای بین ولثتک و اینشورتک و سایر تکنولوژیها رو بشکنیم تا بتونیم تجربه یکپارچهای برای مشتری ایجاد کنیم. این بهمعنی داشتن همه اینها در یک اپلیکیشن نیست بلکه به معنی ارتباط این تکنولوژیها با هم هست.
- شرکتهای بزرگ دنیا دارند روی امنیت سرمایهگذاری میکنند و بحث DevOps رو در کنار امنیت جلو میبرند. علاوهبراین، هر آنچیزی که میشه خودکارسازی کرد رو باید اتومات کرد و سرمایهگذاریهای جدیای روی آتومیشن شده.
- چیزی که در دنیا خیلی مطرحه بحث همه چیز در قالب Service هست و این نگاه که خودمون همه چی رو توسعه بدیم به حاشیه رفته. این مساله رو در حوزه اینشورتک هم داریم میبینیم.
حمیدرضا نورعلیزاده (جانشین مدیرعامل در تحول دیجیتال شرکت بیمه سامان)
عنوان سخنرانی: شرکتهای مریخی؛ استارتآپهای ونوسی؛ مروری بر درسآموختههای ریورسپیچ در بیمه سامان
- استارتاپ میاد و از دانش و تجربه یک شرکت بیمه استفاده میکنه و بهزعم خودش مالک اون محصول فقط خودشه و متوجه «حقوق خردهریز» و حق فرد مقابل نیست. اینجاست که قراردادهایی لازم داریم که بعدا بتونیم در مورد حقوق نامعین و نامشخص صحبت کنیم.
- وقتی یه استارتاپ از بیرون از صنعت میاد گاهی متوجه بندهای قانونی زیادی که توی این حوزه وجود داره نیست. علاوهبراین، با تکنولوژیهایی که تا امروز توی صنعت استفاده شده، آشنا نیستند.
پنل گفتگوی پانزدهمین رویداد فیناپ
موضوع: تحول دیجیتال در صنعت بیمه؛ ضرورت یا مد روز؟
حامد عابدینی (معاون نوآوری و برنامهریزی بیمه البرز):
- در سالهای گذشته اتفاقات خوبی در زمینه زیرساخت، قانونگذاری و توسعه نرمافزار در حوزه بیمه اتفاق افتاده اما هنوز نسبت به صنعت بانکداری عقب هستیم و تحول دیجیتال در صنعت بیمه هنوز شکل نگرفته.
- تحول دیجیتال در صنعت بیمه فقط نباید محدود به توسعه نرمافزار بشه بلکه باید یه اکوسیستم دیجیتال داشته باشیم. به عنوان مثال ناجا، آتشنشانی و سایر ارگانها و سازمانها باید دیجیتال بشن.
- ما ۴ بازیگر قدیمی بیمه داشتیم اما از دهه هشتاد یکسری بیمه خصوصی هم اضافه شدند و انتظار میرفت که این صنعت مدرنتر بشه ولی چون این شرکتها هم منشعب از همون ۴شرکت بود، تغییرات زیادی ایجاد نشد. نوسازی تفکر در صنعت بیمه رخ نداده.
مهدی ایمانیمهر (قائم مقام مدیرعامل شرکت فناوران اطلاعات خبره):
- تحول دیجیتال مستلزم ایجاد یک زبان واحد بین سیستمهای بیمهای و همچنین بیمه مرکزی هست. ایجاد این زبان یا Coding مشترک یک دغدغه و بهروزرسانی این زبان دغدغه دیگه است.
- یکی از بنیادهای تحول دیجیتال، مساله شناخت مشتریانه. قبلا هم شناخت توی صنعت بوده ولی این موضوع Scalable نبود. دادههای دیجیتال این امکان رو در اختیار ما قرار داده.
- ابزارهای سنجش ریسک مثلا برای بیمههای شخص ثالث در حال حاضر وجود داره ولی نیازش هنوز از سمت شرکتها احساس نشده. البته خود صنعت هم ریسکگریزه. مثلا نمیتونند بپذیرند که یکسری امور آنلاین انجام بشه.
حامد ولی پوری (مدیرعامل ازکی و بیمیتو):
- چون «فروش» میتونست برای نمایندگان بیمهها در کوتاهمدت جذاب باشه ما بهعنوان استارتاپ با همین مساله شروع کردیم. اونموقع اینشورتک خیلی لوکس بود اما الان کمکم بعد از ۵ سال میشه در مورد این مسائل هم صحبت کرد.
- دغدغه شرکتهای بیمهای ما این نیست که استارتاپ یه محصول بیمهای مدرن رو براشون طراحی کنه. مذاکرهها بین ما و شرکتهای بیمه بیشتر بر اساس دغدغه فروش انجام میشه.
- تمرکز همه صنعت بیمه باید بر نیاز مشتری باشه. اگه ابزارهای دیجیتال میتونند این مشکل رو حل کنند باید ازشون استفاده کنیم. در واقع هر راهکاری که بتونه در حل مساله مشتری مفید باشه، باید مورد توجه قرار بگیره.
محمود کریمی (مدیرعامل مرکز نوآفرینی پلنت):
- بازاریاب، کارگزار و نماینده یک زنجیره فروش رو ایجاد کردند که دیگه شرکت بیمه بهصورت سنتی دلیلی برای شناخت رفتار مشتری نمیدیده. اما شرکت فروش آنلاین بیمه چون لازمه مشتری جذب کنه باید به تکتک رفتارهای مشتری توجه کنه.
- دادههای فعلی بیمهها، دادههای تمیزی نیست مثلا یک پژو خاکستری به اسمها و کدهای مختلف توسط شرکتها ثبت میشه.
- اگه شرکتهای بزرگ با همون سهمی که از بازار دارند خوشحالاند پس دیجیتال کردن بیشتر میتونه مدنظر شرکتهای خصوصی کوچیکتر باشه تا بتونند سهم بیشتری از بازار رو داشته باشند
اگر دوستانی دارید که به حوزه فینتک و اینشورتک علاقه دارند، ممنون میشم این گزارش رویداد رو براشون بفرستید :)